Implică-te
Multimedia » Foto

A patra masă rotundă pe tema Stadiului negocierilor şi impactul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) asupra economiei României.

Statele Unite ale Americii (SUA) își doresc o relație economică “și mai aprofundată” cu statele Uniunii Europene (UE) și au ambiția de a “înfăptui” Acordul de liber schimb între UE și SUA, susține Dean Thompson, reprezentantul Ambasadei SUA la București, adjunctul șefului de misiune.

“SUA doresc o relație economică și mai aprofundată cu UE și să stabilim un reper, un model în materie de cooperare comercială. (…) SUA salută faptul că majoritatea miniștrilor de la Consiliul informal din Bratislava și-au exprimat sprijinul pentru aceste negocieri. SUA rămân pe deplin angajate în negocieri și doresc să continue cu progresele înregistrate. (…) SUA au ambiția de a înfăptui acest Acord. În ciuda neliniștilor și a întrebărilor despre ce urmează, important este să ne menținem pe direcția pe care am început și să facem tot ce putem până la sfârșitul anului pentru că noi ne dorim să stabilim niște standarde, un ritm ca model pentru administrația ce urmează și pentru multe dintre țările lumii”, a declarat acesta, joi, la Senat, în timpul dezbaterii “Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) — o abordare europeană”, organizată de Comisia pentru afaceri europene din Senat.

Potrivit lui Thompson, atât americanii, cât și europenii consideră că investițiile și o piață deschisă vor crea prosperitate, însă important este “ca UE și SUA să stabilească regulile pentru comerțul internațional, să impună protecția mediului înconjurător, să impună standarde alimentare sigure, standarde pentru consumatori, dar și să încurajeze inovarea”.

“Într-o piață bine construită, transparența și deschiderea reprezintă fundamentele dezvoltării economice. Aceste valori și credințe ne-au servit, iar UE și SUA reprezintă cele mai mari economii din lume, iar cetățenii noștri se bucură de un nivel de trai avansat. Acest parteneriat ne oferă ocazia de a promova, la nivel global, aceste valori pe care noi le împărtășim. Lumea se schimbă rapid, apar piețe noi, noi puteri care își doresc și ele un nivel de trai ridicat și un nivel de prosperitate, așa cum am avut și noi în ultimii 50 de ani, lucru pe care îl înțelegem și îl încurajăm. (…) Există din păcate destule bariere comerciale ale schimburilor, (…) care împiedică activitatea, în special, a IMM-urilor și nu îi lasă pe clienți să se bucure de toate avantajele”, a adăugat acesta.

La rândul său, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Anca Boagiu, a subliniat că România își menține, de asemenea, direcția în ce privește Acordul de liber schimb între UE și SUA.

“Și noi ne menținem direcția în ce privește acest Acord. Poate, ca o critică națională pe care ar trebui să o asumăm, nu suntem suficient de hotărâți atunci când trebuie să cerem ceea ce ni se cuvine, ca al șaptelea stat în interiorul UE, dar aici nu e vina celorlalte state, ci a noastră că nu știm să ne promovăm suficient de puternic interesele. Sunt state mai mici și mai puternice care au ambiții mult mai mari decât cele pe care avem noi”, a spus aceasta.

Comisia pentru afaceri europene a Senatului și Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri au organizat, joi, la Parlament, dezbaterea “Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) — o abordare europeană”.