Implică-te
Ministru » Reformă

Standarde de cost pentru deszăpeziri

In iarna anului 2010 am renegociat toate contractele de intretinere multianuala, acestea fiind reduse cu 30 %. Pasul doi a fost sa introduc standarde de cost pentru deszapeziri. Ani de zile prin Compania de Drumuri s-au „topit” milioane de euro pe zapada. Venise timpul ca acest practici sa inceteze!
Aceste standarde reprezinta un document de referinta pentru verificarea modalitatii de stabilire a costurilor serviciilor de deszapezire. Acestea sunt si un punct de reper solid in analizarea si verificarea ofertelor depuse de operatorii economici in vederea adjudecarii contractelor pentru servicile de intretinere curenta pe timp de iarna a drumurilor publice.

Astfel, pentru drumurile incluse in nivelul I de viabilitate (autostrazi, drumuri cu 4 benzi de circulatie, drumuri cu 2 benzi care leaga Capitala de orasele resedinte de judet), standardul de cost a fost fixat la 4.509 euro/km pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie.
Pentru nivelul II de viabilitate (drumuri nationale din clasele tehnice III si IV, cu trafic intre 3.501-8.000 vehicule in 24 de ore, respectiv 750-3.500), standardul de cost a fost fixat la suma de 3.688 euro/km, iar pentru nivelul III (restul drumurilor nationale care trebuie mentinute in stare de viabilitate) standardul de cost a fost stabilit la suma de 2.520 euro/km.
Standardele de cost i-au in considerare urmatoarele conditii: repararea partii carosabile si asigurarea scurgerii pluviale din zona drumului, completarea semnalizarii rutiere specifice activitatii de iarna, asigurarea circulatiei rutiere in timpul iernii, stabilirea nivelurilor de viabilitate a drumurilor de interventie si dotare a bazelor de deszapezire pe timp de iarna, organizarea unitatilor operative de actiune si dotarea acestora cu utilaje si echipamente corespunzatoare nivelurilor de interventie, asigurarea unitatilor de interventie cu materiale antiderapante, materiale chimice, carburanti, lubrifianti, apararea drumurilor contra inzapezirilor prin panouri parazapezi, perdele de protectie si constructii speciale contra avalanselor, sistem de informare publica asupra starii de viabilitate a drumurilor publice de interes national prin comandamente de iarna.

Lasă un comentariu: